1/2 l lapte
1 kg faina
6 linguri cu varf de zahar
5 oua
125 ml ulei
putina sare
drojdie cat o nuca
cacao cat doresti
esente si coaja rasa de portocale
rahat
migdale si fructe de padure macinate
stafide
Mod de preparare:
Se amesteca bine zaharul, 4 oua, uleiul, sarea, laptele putin caldut, esentele si coaja rasa de portocale si 1/2 drojdie sfaramata. Se lasa maiaua la dospit. Se imparte compozitia in doua, in jumatate se pune cacao si 300 gr din faina. Migdalele si fructele de padure macinate, impreuna cu 3 linguri de zahar si putin lapte, se amesteca bine si se da drumul in compozitia cu cacao. Se obtine un aluat moale.
Intr-un lighean mare, se pune restul de faina cu restul de drojdie cu zahar, cateva minute la dospit. Apoi se framanta cu jumatatea ramasa din compozitie. Aluatul obtinut trebuie fie mai moale. Se lasa o ora la crescut.
Din aluatul alb se fac 2 gramezi. Se intinde o foaie de aluat alba, apoi foaia cu cacao, se pune rahat taiat cubulete si stafide. Se ruleaza, se aseaza in tavi si se lasa la dospit circa 15 minute. Se ung cozonacii cu ou si se presara zahar deasupra. Se poate orna cu jumatati de nuca sau fructe de padure. Se da apoi la cuptor pana e gata. Nu se deschide cuptorul in prima jumatate de ora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu